Asociaţia A.F.I. ProFamilia a găsit o metodă inedită şi productivă de a ajuta femeile din mediul rural să facă afaceri. Cu ajutorul fondurilor europene, dar şi a unor reţete vechi de sute de ani ale locului, acestea oferă o şansă în plus la independenţă financiară femeilor de pe Valea Bârgăului.
De mai mulţi ani, asociaţia A.F.I. ProFamilia sprijină femeile defavorizate. Pe cele bătute de soţi sau concubini le sprijină să îşi facă curaj şi să-şi lase căminul conjugal, iar pe cele fără prea multă educaţie şi cu o situaţie materială precară le încurajează să-şi crească veniturile şi independenţa financiară.
De trei ani Adriana Tăut, una dintre promotoarele acestui proiect se chinuie să pună pe picioare un punct de lucru în Prundu Bârgăului. Ce are aşa deosebit acest punct de lucru? Ei bine, face un magiun, ca la bunica acasă. Şi nu doar magiun, aici au luat naştere şi bulionul cu busuioc sau tarhon, siropurile şi dulceţurile de fructe de pădure, toate naturale, fără pic de chimicale.
De curând, unul dintre cele mai „autentice” produse întâlnite pe Valea Bârgăului a primit atestat de produs tradiţional. Este vorba despre „Povila de Bârgău”, care se produce de sute de ani în satele de pe Valea Bârgăului.
„Căldarea se pune afară, pe foc, pe un cuptor făcut în pământ şi se lasă acolo până fierbe bine, de se desprind sâmburii. Se pune apoi de se răceşte zeama şi căldarea se umple din nou. Când avem atâta zeamă de se umple căldarea, o strecurăm printr-un ciur sau sită rară de drod (n.r. sârmă), ca să rămână sâmburii şi cojile; zeama curată se pune în căldare şi i se dă foc, iar un om tot mestecă în căldare, ca să nu se prindă coaja pe fundul ceaunului şi să se afume, c-apoi n-are niciun gust. Când zeama a scăzut bine şi e groasă ca laptele cel acru de oi, căldarea se dă la o parte, se lasă de se răceşte şi povirla se pune o