TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat astăzi Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.
"Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare", a spus Irimescu.
El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.
"Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012", a adăugat Irimescu.
Potrivit acestuia, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.
Datele prezentate de oficialul MADR arată că în 2011 evaziunea pe TVA la producţia de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA, potrivit Agerpres.
Zona de evaziune cea mai importantă în acest sector este în judeţul Ilfov, iar cei mai mulţi evazionişti se pare că nu sunt români, a mai spus Irimescu.
La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii fiind compensat prin creşterea tot din septembrie a acc