Urme de civilizaţie extrem de vechi au fost descoperite pe Dealul Istriţa de arheologii buzoieni. Sub ruinele cetăţii dacice de la Gruiu Dării, a fost localizată o aşezare cu o vechime de 5.700 de ani, stabilită recent în urma datării cu Carbon radioactiv, la un laborator din străinătate. Cea mai recentă descoperire din situl de la Gruiul Dării este un vas pentru alăptat bebeluşii, fiind considerat cel mai vechi biberon din lume.
Directorul Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei, consideră că satul neolitic descoperit în urma săpăturilor din ultimii trei ani, la Gruiu Dării, face parte din extremitatea sudică a culturii Cucuteni. Vechimea aşezării neolitice a fost confirmată de curând, de specialişti în datarea cu carbon C14, din Germania.
“Un laborator din Heidelberg a confirmat, în urma probelor trimise, ipotezele noastre: la o adâncime de 3 - 3,5 metri sub cetatea dacică fortificată de la Gruiu Dării se află o aşezare neolitică cu o vechime de 5.500-5.700 de ani, care a dispărut în urma unui conflict armat sau a unui incendiu”, spune directorul Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei.
Arheologii buzoieni au scos la lumină mai multe locuinţe mari, cu pereţii din lut, vase pictate, precum şi un vas tip biberon, folosit după toate probabilităţile la alăptatul bebeluşilor. “Comunitatea nu era prea mare. Avea circa 20-30 de persoane, dar era stabilă şi foarte bine organizată, se ocupa cu agricultura şi creşterea animalelor şi din când în când cu vânătoarea”, a mai spus directorul muzeului.
Specialiştii au stabilit, în urma analizelor arheozoologice, că localnicii creşteau în ţarcuri animale, în special vite şi oi, şi se hrăneau cu vânat. “În alimentaţie ponderea era carnea. Au fost găsite oase de porc mistreţ, dar şi de cerb sau căprior, oase de păsări mari, dropia, precum şi de cocoş de munte. Oasele de cas