„Adevărul“ a testat casca de realitate virtuală Oculus Rift, în cadrul evenimentului Internet & Mobile World 2013, ce se desfăşoară între 9 şi 10 octombrie, la Romexpo.
Casca de realitate virtuală Oculus Rift este formată dintr-un ecran LCD de 7 inci care redă imagini tridimensionale chiar în faţa purtătorului. Pentru o experienţă cu adevărat senzaţională, casca este dotată cu o serie de senzori care urmăresc mişcările capului utilizatorului. Astfel, perspectiva se schimbă în realitataea virtuală la fel cum s-ar schimba şi în realitate.
Cum a fost?
Deocamdată, Oculus Rift a fost lansat doar în versiune pentru dezvoltatori. Asta înseamnă că nu este produsul final. Rezoluţia este cam mică – numai 640x1080 – iar acest lucru nu îţi permite să te afunzi întru totul în joc sau în clipul video.
Prezentarea la care am luat parte presupunea o „excursie“ cu un montagne russe. Senzorii funcţionează foarte bine, iar imaginea se mişca exact când se mişca şi capul. Senzaţia este ameţitoare. Sufăr de rău de înălţime şi în momentul în care mă uitam în jos, aveam senzaţia că o să cad şi că mi se strânge stomacu
Mai exista o problemă şi cu rata de actualizare a imaginilor. Aceasta era oarecum scăzută, lucru care poate provoca oboseală a ochilor după o perioadă mai îndelungată. Totuşi, cei de la Future Candy – compania care a adus Oculus Rift şi Google Glass în România – spun că de vină pentru mişcările uneori sacadate ale imaginilor a fost laptopul de pe care acestea rulau şi că de pe un sistem mai performant, rata de actualizare este aceeaşi cu a ochiului uman.
Nu se ştie încă când casca Oculus Rift va fi disponibilă publicului larg, însă aceasta va putea fi cumpărată cu aproximativ 300 de dolari şi va exista şi o versiune cu rezoluţie Full HD.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiiilor Dan Nica a fost şi el prezent în pri