Invata sa faci diferenta intre carbohidratii buni si carbohidratii rai. Majoritatea celor care tin regim sau vor sa-si pastreze greutatea optima pun semnul egal intre mancare nesanatoasa si carbohidrati, insa nutritionistii avertizeaza ca lucrurile nu trebuie privite asa de categoric. Exista carbohidrati "sanatosi", usor de asimilat de organism, care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata cum ar fi cei din cereale, legume sau fructe. Cei procesati, in schimb, cum gasiti in painea alba, in orezul alb, in produsele de patiserie, cartofii prjiti, bauturile alcoolice sau energizante sunt nocivi. Specialistii recunosc ca, in ultimii ani, reputatia carbohidratilor a fost una proasta. "Asta pentru ca oamenii nu stiu sa faca diferenta intre carbohidratii buni si cei rai si ii baga pe toti in aceeasi oala", explica medicul nutritionist Luiza Parvu, scrie DoctorulZilei.ro.
Dovleacul, vedeta toamnei. De ce ar trebui sa-l mananci zi de zi, dar cu masura. Dovleacul este unul dintre cele mai nutritive fructe. Este plin de antioxidanti si de vitamine, dar puterea lui este data, in special, de betacaroten, o provitamina care este transformata de organism in vitamina A. Betacarotenul este cunoscut pentru intarirea sistemului imunitar, este esential pentru sanatatea ochilor si este chiar asociat cu prevenirea bolilor de inima, noteaza "Health". Insa, adevarata comoara a dovleacului o reprezinta semintele. Doar 30 de grame de seminte sunt pline de proteine, magneziu, potasiu si zinc. Studiile sugereaza ca semintele de dovleac au o multime de beneficii pentru sanatate: opresc marirea glandei prostatice, scad riscul aparitiei pietrelor la rinichi si ajuta chiar la prevenirea depresiei. Semintele mai contin si fitosteroli care reduc colesterolul si chiar previn anumite tipuri de cancer, anunta Adevarul.
Cum iti imbunatatesti circulatia periferica. Argila