TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Investitorii consideră însă că o revenire generală la TVA de 19% este necesară pentru scăderea evaziunii. Mai mult, ei cer scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar şi la investiţiile noi, şi reducerea contribuţiilor sociale, acestea fiind măsuri urgente ce trebuie implementate de Guvern pentru relansarea economică.
„Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a spus Achim Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni. Oficialul a precizat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.
„Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% au dispărut subit zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a spus Irimescu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost de 230 milioane de euro în anul 2011.
Taxe mari din cauza incompetenţei Guvernului
„Nivelul TVA este invers proporţional cu eficienţa administraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează un TVA d