In vino veritas Dacă nu-ți place un vin, poate să nu fie neapărat vina lui. Însă vinul poate fi stricat, iar atunci el trebuie refuzat și înlocuit, ca orice alt produs defect
Statisticile din industria vinului spun că o sticlă din douăzeci conține un vin stricat sau un vin care nu mai este în deplinătatea calităților sale. Probabil vinurile defecte sunt chiar mai multe, însă nu toți consumatorii știu cum să le recunoască sau, dacă au oarece suspiciuni, de rușine sau din comoditate, nu le declară ca atare. Iar acest lucru ar trebui să se întâmple, cât se poate de firesc, returnând sticla comerciantului. Acesta este dator sa o schimbe dacă este evident faptul că vinul este stricat. Iar despre această evidență vom vorbi aici, analizând cele mai comune defecte ale unui vin.
Defectul de dop
Îl depistezi foarte ușor mirosind vinul la prima degustare. Mirosul, cu care sigur v-ați întâlnit măcar o dată în viață, este cel de mucegai, de stătut sau de hârtie umedă. Defectul dopului, atunci când mirosul nu este atât de evident, poate fi recunoscut și prin faptul că vinul și-a pierdut aroma, iar gustul său este plat sau „răsuflat“. Acest defect este cunoscut și sub numele de „vin bușonat“. Dacă sunteți la restaurant și ospătarul nu pare să înțeleagă ce nu e în regulă cu vinul, cereți-i să deschidă o altă sticlă, ca să puteți să faceți comparația în mod direct.
Vinul este copt
Când vinul nu mai are aromă și gustul său predominant este de fructe fierte. Acest lucru se întâmplă după expunerea sa prelungită la temperaturi ridicate. Vinul din vitrina magazinului sau cel pe care-l țineți de ceva vreme în bucătărie, lângă cuptor, sunt cel mai probabil coapte sau maderizate. De aceea este bine să nu subestimați importanța condițiilor în care este ținut un vin. De pildă, atunci când cumpărați o sticlă de vin vechi, ar trebui să fiți siguri că