Cercetătorii de la Massachussetts Institute of Technology au realizat metalul care să încălzeşte singur şi care poate să se repare "din mers".
Specialiştii de la MIT au testat efectele pe care le au crăpăturile din metal şi au ajuns la concluzia că, aplicând o anumită presiune asupra lui, metalul poate să se repare singur. Efectul este paradoxal, pentru că cercetătorii se aşteptau ca defectele să se agraveze.
Guoqiang Xu şi Michael Demkowicz au modelat mai multe crăpături microscopice într-o bucată de nichel, iar apoi au aplicat tensiune. În loc să se crape mai tare, metalul a devenit din nou integru. După ce au văzut că acest lucru s-a întâmplat, cei doi au fost nevoiţi să afle care este motivul.
Nichelul este un metal interesant şi este folosit la turbinele cu reacţie, platformele petroliere, dar şi în alte zone din industria grea. Se pare că nichelul se reface atunci când este aplicată căldură datorită unor structuri de bază, care sunt ca nişte boabe cristaline microscopice. Orientarea şi mărimea acestora afectează tot mecanismul unui metal, scrie "Extreme Tech". În momentul când aplicăm presiune, aceste granule migrează şi umplu crăpătura complet. Această migraţie provoacă şi căldură.
Cu toate că descoperirea este uriaşă, nu vă aşteptaţi ca nichelul să se poată repăra singur atunci când există crăpături vizibile. Dar, aşa cum industria aeronautică a demonstra-o, crăpăturile microscopice sunt la fel de periculoase, pentru că pot reorganiza structura de rezistenţă şi provoca dezastre. O crăpătură microscopică se poate extinde, iar la final se poate rupe.
Echipa de la MIT consideră că superaliajele ar putea să fie ferite de crăpături structurale în viitor cu ajutorul acestei descoperiri.
Puteţi vedea mai jos un video cu procesul de "vindecare":