Reţeta de Ciurigăi este orginară din zona Maramureş şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
1 kg făină
4 ouă
100 g untură
20 g drojdie
1 plic zahăr vanilat
200 g zahăr
400 ml lapte
Sare
Ulei
Citeşte şi: Reţetă bănăţeană: Clătite Ana Lugojana
Mod de preparare:
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Ouăle se bat într-un castron, iar drojdia se înmoaie într-un bol de lapte cald.
Făina se amestecă cu ouăle şi se toarnă treptat laptele cald cu drojdie, zahărul tos, zahăr vanilat şi untura. Se frământă până se formează un aluat vâscos.
Aluatul se împarte în două părţi egale şi se întinde până se obţine o foaie de aluat subţire, se taie în formă de romb la mijlocul fiecărui romb se face un orificiu iar unul dintre colţurile rombului se trece prin acel orificiu.
Într-o tigaie se pune suficient de mult ulei încât ciurigăii să fie înăbuşiţi. Se prăjesc la o temperatură ridicată până prind o pojghiţă aurie. Înainte de a fi serviţi se trec prin zahăr pudră.
Citeşte şi: Reţetă bucovineană: Tocinei
Tradiţii culinare:
Reţeta maramureşeană ”Ciurigăi” a fost primită de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramureş) şi preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.
Reţeta de Ciurigăi este orginară din zona Maramureş şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
1 kg făină
4 ouă
100 g untură
20 g drojdie
1 plic zahăr vanilat
200 g zahăr
400 ml lapte
Sare
Ulei
Citeşte şi: Reţetă bănă