Barack Obama şi-a manifestat sâmbătă ostilitatea faţă de ideea amânării cu doar câteva săptămâni a termenului privind creşterea plafonului datoriei americane, un punct crucial al negocierilor cu republicanii, în a 12-a zi a crizei bugetare.
În alocuţiunea săptămânală, preşedintele Statelor Unite a avertizat că "nu ar fi inteligent, aşa cum au propus unii, să se amâne cu două luni (problema) plafonului datoriei şi să se rişte primul default internaţional în mijlocul sezonului cumpărăturilor de Crăciun".
"Pagubele aduse reputaţiei de debitor fără pată a Statelor Unite nu vor provoca doar o prăbuşire a pieţelor. (Ci) va fi mai scump să împrumute pentru toţi americanii", a subliniat preşedintele american, angajat de la începutul lui octombrie într-o confruntare cu adeversarii săi politici pe tema bugetului federal.
În lipsa unui vot asupra cheltuielilor şi veniturilor în Congres, Statele Unite sunt afectate de la 1 octombrie de un blocaj administrativ. Sute de mii de funcţionari au primit ordinul de a se duce acasă, provocând o cascadă de consecinţe în toată ţara.
Această criză este dublată de altă criză, şi anume necesitatea creşterii plafonului legal al datoriei, tot o prerogativă a puterii legislative. După 17 octombrie, prima economie mondială riscă o incapacitate de plată, cu repercusiuni la nivel mondial, a avertizat administraţia.
Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au început să negocieze cu Obama, de joi seara, cu ambiţia declarată de a amâna termenul problemei plafonului datoriei, care a provocat deja alarmă pe pieţe.
Însă propunerea republicană menţionează doar o creştere limitată, pentru o perioadă de şase săptămâni, oferindu-şi astfel spaţiu să negocieze subiecte la care ţin conservatorii, şi anume programe sociale.
Casa Albă a sugerat joi şi vineri că Obama va promulga o asemenea iniţiativă, în