Ministrul de interne german, bavarezul Hans-Peter Friedrich, acuză gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din România şi Bulgaria si cere Comisiei Europene să ia masuri. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor şi reducerea imigraţiei.
Replica ministrului de interne german vine după ce un tribunal german a decis că o familie de imigranţi români are dreptul la ajutor social din fondurile publice, aşa numitul program Hartz IV. Chiar dacă sentinţa pronunţată la Essen a dat cîştig de cauză familiei originare din România, stabilită la Gelsenkirchen, ea încă nu este validată, dar dacă va fi menţinută va fi favorabilă unui număr de circa 130.000 de persoane.
La Bucureşti, ministrul român de interne, Radu Stroe, tace. Şi are de ce. Zilele trecute a fost prezent la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din Luxembourg, unde la propunerea Germaniei, Marii Britanii, Olandei şi Austriei a fost adoptată o decizie. "Statele membre ale spaţiului Schengen cu deficienţe grave persistente la frontierele externe ale Uniunii Europene vor fi supuse reintroducerii temporare a controlului şi la graniţele interne", potrivit noii guvernanţe Schengen adoptate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) fără dezbatere.
Decizia, luată la Consiliul JAI din 7-8 octombrie, de la Luxemburg, instituie un nou mecanism de evaluare şi monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen şi o modificare a Codului frontierelor Schengen în ceea ce priveşte normele privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în circumstanţe excepţionale. Legislaţia este adoptată sub formă de regulamente şi va intra astfel în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a fi aplicată automat de către statele membre Schengen. Noul Mecanism de control al respectării acquis-ului Schen