Organizaţia Amnesty International a declarat duminică faptul că cererea Uniunii Africane de a amâna procedurile începute de Curtea Penală Internaţională contra preşedintelui şi vicepreşedintelui din Kenya este „deplorabilă”, susţinând că liderii africani „pun interesele lor mai presus de cele ale victimelor crimelor de război”.
În cadrul unui summit extraordinar ţinut la Addis-Adeba sâmbătă, şefii de stat şi de guverne din cadrul Uniunii Africane au ajuns la concluzia că urmărirea penală pentru liderii africani în exerciţiu nu trebuie să aibă loc în faţa tribunalului internaţional
Ei au cerut „suspendarea procedurii contra preşedintelui şi vicepreşedintelui din Kenya în virtutea articolului 16 din Statul de la Roma”, tratat fondator al Curţi Penale Internaţionale, care permite Consiliului de Securitate al ONU să impună CPI suspendarea oricărei anchete sau urmărire penală pentru o perioadă de un an, care poate fi reînnoită de mai multe ori.
„Această declaraţie trimite un mesaj greşit, acela că politicienii din Africa pun interesele lor politice mai presus de cele ale victimelor crimelor de război, crime împotriva umanităţii şi genocid”, a declarat directorul adjunct al Amnesty, Tawanda Hondora. „A cere amânarea ar trimite un mesajul că victimele violenţelor postelectorale din Kenya nu contează”, a adăugat reprezentantul Amnesty.
Liderii executivului din Kenya sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii de către instanţa de la Haga pentru presupusul rol în violenţele postelectorale care au făcut în jur de 1.100 de morţi în Kenya în perioada 2007-2008.
Numărul victimelor din 2007-2008 „au trebuit să aştepte cinci ani pentru roţile justiţiei să fie puse în funcţiune”, au susţinut cei de la Amnesty într-un comunicat.