Ţările Uniunii Europene plătesc pentru cancer 126 de miliarde de euro în fiecare an, susţine o analiză de amploare asupra impactului economic al acestei boli.
Această sumă uriaşă, care se plăteşte anual de statele Uniunii Europene, include costurile medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, dar şi salariile pierdute din cauza bolii sau de familiile care au grijă de bolnav, notează BBC.
Această analiză a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford şi de la „King's College“ din Marea Britanie şi s-au luat în calcul date din 2009, din fiecare dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene.
Rezultatul a scos la iveală un cost total de 126 de miliarde de euro, dintre acestea 51 de miliarde reprezentând costurile spitaliceşti, inclusiv taxele doctorilor şi cele ale medicamentelor.
Productivitatea scăzută, adică orele de muncă pierdute din cauza bolii sau chiar a decesului, costă UE 52 de miliarde de euro, iar costurile familiilor care îngrijesc bolnavii este de 23 de miliarde.
Ţările mai bogate, cum ar fi Germania sau Luxembourg, cheltuie mai mult de persoană pe tratamentele împotriva cancerului, decât ţările est-europene, cum ar fi Bulgaria sau Lituania.
Cancerul de plămâni reprezintă mai mult de o zecime din toate costurile legate de cancer. Această boală tinde să afecteze oamenii la o vârstă mai tânără decât alt tip de cancer, astfel se pierde putere de muncă.
Şi totuşi, costurile cancerului sunt mici comparativ cu alte boli
Totuşi, costurile cancerului sunt mai mici decât cele asociate demenţei sau problemelor cardiovasculare. Aceeaşi analiză realizată de britanici a scos la iveală că bolile de inimă, inclusiv tensiunea sanguină mare şi infarctul, costă 169 de miliarde de euro pe an, iar demenţa costă chiar 189 de miliarde de euro în doar 15 ţări din