Cum să construim o capitală culturală europeană? Aceasta e întrebarea cu care începe săptămâna. Răspunsul de la Primărie e simplu și surprinzător: mai întâi se anulează cât mai multe evenimente culturale cu tradiție. De exemplu, festivalul ”Timișoara, mica Vienă”.
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) și-a propus ca în următoarele luni să identifice conceptul candidaturii pentru acest statut, și în perspectivă, temele care vor fi dezvoltate în programul anului cultural 2021. În acest context, Asociația organizează la Timișoara un seminar de două zile, începând de azi.
Până când Timișoara va avea un program coerent de a atinge statutul de candidat cu șanse la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, singura idee a edililor a fost să anuleze evenimentele culturale cu tradiție. Așa se face că încă de anul trecut, când primăria a început să fie condusă de liberali (nominalizăm aici pe primarul Nicolae Robu și pe viceprimarul Dan Diaconu), unul dintre cele mai îndrăgite proiecte ale municipalității, ”Timișoara mica Vienă” a fost anulat. Motivul? Era ceva făcut de predecesori, deci nu era bun. Evident, oficial, edilii au alte explicații. ”Odată cu lansarea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană , municipalitatea timişoreană are propria viziune asupra proiectelor culturale”, explică Alina Pintile, directorul Direcției de Comunicare a municipalității de pe Bega. Dan Diaconu, viceprimarul liberal al Timișoarei continuă ideea: “În evaluarea numărului de spectatori de anul trecut, am considerat că efortul financiar nu se justifica. (…) Aceasta este o decizie pe care ne-o asumăm, bugetul Casei de Cultura este unul limitat, el a fost împărțit pe propuneri și ulterior votat de către Consiliul Local, în formula propusă de executiv. (…) Vă rog să îmi acordați posibilitatea de a avea propria viziune asupra acestui