Am fost și duminica aceasta la protestele din București. Urmăresc, săptămână de săptămână, manifestările de stradă, cere-și propun să blocheze proiectul minier de la Roșia Montană. Duminică a fost o zi importantă. Cel puțin așa se anunța, deoarece protestatarii au inclus pe traseu și sediul DNA.
Cu o săptămână înainte, protestatarii îl evitaseră în ultimul moment. Eforturile sociologului Mircea Kivu, de a explica faptul că Justiția este un domeniu esențial într-o societate democratică, au fost anihilate de tehnicile de manipulare ale lui Claudiu Crăciun, în fapt o unealtă transparentă a actualei guvernări USL-iste, pe care mulți oameni de bună- credință ieșiți în stradă îl privesc ca pe un far călăuzitor.
Se creaseră condiții ca scenariul să se repete și duminica aceasta. Mai ales că Nicușor Dan, un alt personaj ”antisistem” (e drept, mai onorabil decât Claudiu Crăciun), i-a îndemnat pe protestatari să nu amestece apele, să se focuseze pe Roșia Montană și să lase DNA-ul în plata Domnului. De parcă Roșia Montană nu este consecința directă a statului nefuncțional, a unei Justiții insuficient de performantă. Amatorism, naivitate, sau rea- credință? Judecați dumneavoastră. Mie Nicușor Dan nu mi-a creat impresia că ar fi vreun fraier.
Duminică a fost o zi-test pentru protestatari. Momentul DNA a avut rolul de a dezvălui consistența manifestărilor de stradă. Eu, unul, am fost foarte curios (ca de altfel mulți dintre colegii mei din presă care acoperă domeniul justiției) dacă civismul protestatarilor este bine orientat, dacă are substanță, dacă înțeleg
importanța unei Justiții independente.
Am fost, din păcate, dezamăgit. Au picat testul DNA. Spun acest lucru, conștient că voi fi apostrofat temeinic. De altfel, duminică, un protestatar mi-a strigat din mulțime ”Fripturistule!”. Mă recunoscuse de la B1 TV, post care nu a ridicat în slăv