Joi, 17 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui dezbaterea privind cartea lui Marian Coman, „Putere şi teritoriu. Ţara Românească medievală (secolele XIV-XVI)“, apărută de curând la editura Polirom.
Alături de autor, vor lua cuvântul Bogdan Murgescu, profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, şi Cristian Preda, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice.
Lucrarea a fost elaborată în urma reanalizării a peste 3.000 de documete emise de cancelaria domnilor în secolele XIV-XVI şi redeschide dicuţia asupra naturii puterii domneşti în Ţara Românească medievală.
Tema centrală este fundamentată pe reinterpretarea inovatoare a unor probleme controversate ale medievisticii româneşti, precum originea toponismului Basarabia pentru regiunea de la gurile Dunării, localizarea Podunaviei în Dobrogea, folosirea judeţelor ca instrumente ale puterii domneşti, teoria frontierelor naturale ale ţării, semnificaţie formulei „toată ţara“ din titulatura domnească sau impactul negativ al dominaţiei otomane asupra statalităţii.
Volumul este adresat atât specialiştilor în domeniu, cât şi tuturor celor interesaţi de istoria românească şi are potenţialul de a provoca o dezbatere asupra istoriei medievale autohtone şi o regândire a acesteia.
Marian Coman este cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române şi cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Magister artium al Central European University, doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, bursier Chevening la Universitatea din Oxford şi fellow al Colegiului Noua Europa.