Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, un nou volum semnat de Varujan Vosganian, a apărut la Editura Polirom și este disponibil şi în format electronic.
Cele şase povestiri din Jocul celor o sută de frunze vorbesc despre neliniştile, căutările şi incertitudinile noastre, despre traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut, se arată într-un comunicat al editurii.
Cartea şoaptelor, unul dintre bestsellerurile Editurii Polirom (2009, 2012), tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean. Dar fiecare popor, fiecare loc, fiecare timp are o Carte a şoaptelor a sa. Ea trebuie doar povestită. Romanul Cartea şoaptelor a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză-Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.
Fragment din „Dincolo de lumea de dincolo”
Calu ridică mîna, încremenind cercul. Dacă ar fi fost, aşa cum îi sugera numele, cal de adevăratelea, ar fi fost un cal de povară, cu greabăn arcuit şi puternic, cu coamă sîrmoasă, cu bot lung şi dinţi puternici, pe care buzele ar fi reuşit rareori să i acopere. Ar fi avut glezne nervoase, fiind gata oricînd să salte pe picioarele dinapoi şi să bată aerul cu copitele dacă vreo fiară ar fi sărit, din ascunzişuri, să i taie calea. Dacă ar fi fost om, ar fi avut aceeaşi lungime cu a calului, numai că, de data asta, aşezat pe două picioare. Ar fi avut urechi mici şi ascuţite, ţ