Românii cu carduri folosesc rar bancomatele pentru alte operaţiuni decât extragerea de numerar. Potrivit unui studiu realizat de BRD în randul clienţilor proprii, un deţinător de card efectuează în medie 4 tranzacţii pe lună la bancomat, în special pentru retragere de numerar. Sursa: EVZ
Banca a lansat recent, în colaborare cu Western Union, şi serviciul de transfer de bani de la bancomat. Pe piaţa locală o singură bancă mai oferă această opţiune, în colaborare cu Western Union, respectiv Banca Transilvania, care a lansat servicul anii trecuţi.
Prin noul serviciu, clienţii vor putea primi banii trimişi prin Western Union din străinătate sau din ţară, având posibilitatea să efectueze tranzacţia direct la unul din cele 1.500 de bancomate din reţeaua BRD din întreaga ţară. Banii primiţi vor fi creditaţi direct în contul BRD cu card ataşat al destinatarului. Serviciul permite primirirea banilor în lei, euro şi dolari. Banii pot fi ridicaţi tot de la ATM sau de la casierii.
Potrivit datelor BRD, românii sunt tot mai familiarizaţi cu utilizarea cardului la comercianţi, operaţiune pentru care nu se achită niciun comision din partea deţinătorului de card.
Astfel, numărul tranzacţiilor cu cardurile BRD la terminalele POS instalate la comercianţii clienţi ai băncii a crescut cu 20% în semestrul I al anului 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Avantaje şi dezavantaje ale transferurilor rapide
Avantajul companiilor de transfer de bani este acela că pun rapid sumele la dispoziţia celor care trebuie să le primească. Transferul prin intermediul ATM-ului este o soluţie nouă oferită de aceste firme, cel mai des banii fiind viraţi cash prin intermediul firmelor şi ridicaţi de la casieriile băncilor partenere. Astfel, aceste companii nu condiţionează trimiterea sau primirea banilor de existenţa unui cont