În Franţa exploatarea gazului de şist a fost interzisă săptămâna trecută, iar Parlamentul European a decis că orice forare să fie precedată de studii de impact asupra mediului. În același timp, în Republica Moldova doresc să inițieze explorarea gazelor de șist.
În unele țări europene exploatarea gazului de șist a fost interzisă
Potrivit lui Ion Muntean, expert IDIS Viitorul, decizia Parlamentului European nu se răsfrânge asupra Republicii Moldova sau Ucrainei, partener strategic care, potrivit unor estimări, dispun de zăcăminte de gaz de şist, însă această practică va fi preluată cu siguranţă în termen scurt. „Depinde la ce etapă se află Ministerul Mediului cu transpunerea directivelor UE din domeniu în legislaţia naţională”, spune expertul. Până atunci însă, la Ministerul Mediului nu a fost depusă nicio cerere privind exploatarea gazului de şist de către compania britanică Canyon Oil and Gas Ltd., reprezentantul ministerului afirmând că a aflat despre intenţii din presă.
Studiu privind impactul asupra mediului
Deşi Guvernului aparţine decizia finală privind exploatarea gazului de şist din sudul Moldovei, dat fiind că este vorba de un contract de concesionare, iniţial, anumite instituţii ale statului, cum sunt „Apele Moldovei”, „Cadastru” şi Ministerul Mediului, trebuie să efectueze, la comanda companiei britanice, un studiu privind impactul asupra mediului. „Experţii trebuie să verifice, spre exemplu, dacă în acea zonă unde va avea loc forarea există ape subterane. Dacă da, riscul că apa va fi poluată e mare”, spune Ion Muntean. Totuşi, atât reprezentanţii Ministerul Economiei, cât şi cei ai Ministerului Mediului, afirmă că nu sunt în cunoştinţă de cauză privind proiectul companiei Canyon Oil and Gas Ltd. şi că nicio solicitare nu a fost depusă. Deşi Ion Muntean afirmă că nu există nicio problemă în faptul că investitorii au făcut publice