Arme, instrumente muzicale şi trofee ale asociaţiilor istorice de cântări, stampe istorice ale Timişoarei, imaginile uniformelor militare ale secolului XVIII-lea şi heraldică
O inedită expoziţie s-a deschis la Bastionul Therezia, în cadrul Festivalului Baroc. Cei care trec pregul Sălii ADETIM vor putea face o călătorie în timp, în Timişoara de altă dată.
Într-o singură încăpere se află nu mai puţin de cinci expoziţii: „Pe viaţă şi pe moarte” – armele secolului XVIII-lea, Instrumente muzicale şi trofee ale asociaţiilor istorice de cântări, Stampe istorice ale Timişoarei, Imaginile uniformelor militare ale secolului XVIII-lea şi Heraldică.
Expoziţia de arme cu piese din arsenalul Muzeului Banatului, care trimite la epoca Barocă, tema festivalului din aceste zile, cuprinde armele austriece şi otomane, odinioară duşmani neîmpăcaţi. Acum însă stau cuminţi pe aceleaşi panoplii.
"Avem săbii şi pistoale din secolul al XVIII-lea, austriece şi otomane. Interesante sunt şi cele două iatagane, găsite pe teritoriul Bosniei. Muzeul Banatului are sute de arme, din secolul al X-lea până la al Doilea Război Mondial. După ce se va redeschide muzeul, intenţionăm să avem un spaţiu expoziţional doar cu arme. Din păcate nu avem arme din perioada ocupării Banatului de către trupele lui Eugeniu de Savoya. Acestea au ajuns la muzeul din Karlsruhe", a declarat Zoran Markov, muzeograf la Muzeul Banatului..
Muzeul Banatului scoate din nou, după mult timp în faţa publicului, obiecte din domeniul muzical. Din colecţie se află o serie de ocarine speciale, o vioară din 1797, cât şi mai multe trofee oferite de asociaţii ale muzicienilor.
Stampele expuse sunt reproduceri de calitate, în mărime naturală, a unor imagini ale vechii cetăţi a Timişoarei, multe din ele inedite, în timp ce imaginile uniformelor militare provin din manua