* Moneda SUA a pierdut peste 1% în câteva ore, faţă de euro, în condiţiile în care investitorii cred că Fed va amâna reducerea programului de stimulente
Dolarul a înregistrat ieri, pe piaţa americană, cel mai important declin din ultima lună, raportat la euro, atingând cel mai slab curs din februarie până acum. Evoluţia a fost dată de pariurile investitorilor potrivit cărora acordul la care au ajuns parlamentarii SUA în privinţa majorării plafonului datoriei, doar au întrerupt temporar dezbaterile pe marginea bugetului, ceea ce va afecta creşterea economică şi va face ca banca centrală (Federal Reserve - Fed) să amâne reducerea programului de stimulente.
Dolarul a scăzut cu 1,1% la ora 10.48, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3676 unităţi/euro. Deprecierea este cea mai mare din 18 septembrie, iar cursul atins - cel mai slab din 1 februarie.
Analiştii "FxPro Group" Ltd. din Londra sunt de părere că înţelegerea la care au ajuns parlamentarii SUA în privinţa plafonului datoriei nu este bună pentru dolar, iar incertitudinile privind acest plafon au fost amânate. În opinia lor, dolarul va continua să scadă în următoarele trei luni.
Într-o asemenea situaţie, specialiştii "BlackRock" Inc. şi "Pacific Investment Management" Co. consideră că Fed îşi va menţine programul de achiziţii de obligaţiuni, iar o eventuală reducere va fi foarte lentă.
În noaptea de 16 spre 17 octombrie, Congresul american a decis ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite până în 7 februarie, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat un text care evită intrarea guvernului federal în incapacitate de plată (default). Camera a votat cu 285 de voturi "pentru" şi 144 "împotiva" textului adoptat de Senat, care mai presupune şi redeschiderea guvernului federal, parţial închis din 1 octombrie.
Votul final din Congres a încheiat mai multe săptămâni de luptă politică