„Evenimentul zilei” vă prezintă metodele prin care Rusia încearcă să submineze explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care ar reduce dependenţa energetică a Uniunii Europene
1 /.
Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe ale ţării, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu- se cu un marş pe străzile municipiului”, a relatat, în urmă cu două zile, Mediafax.
„Ghioceii” Moscovei din inima Moldovei
Tot acum două zile, ”Vocea Rusiei”, postul de radio guvernamental rusesc în limba română, lansa un avertisment voalat către România: „Sofia a fost prima rândunică a primăverii europene, rămâne de văzut când vor înflori ghioceii de la Bucureşti.”
La nici 48 de ore, ghioceii nu au înflorit la Bucureşti, ci undeva mai la Est, mai aproape de Maica Rusie, la Bârlad. Se poate face o legătură între „spiritul civic” al bârlădenilor, revoltele din Bulgaria, care au dus la căderea guvernului condus de Boris Borisov şi interesele ruseşti?
Încă de anul trecut, când au mai avut loc demonstraţii la Bârlad, s-a vorbit de o mână rusească. Persoane apropiate gigantului rus au fost văzuţi prin zonă, iar interesul Moscovei este unul strategic, adică nu al unei simple companii ruseşti, ci al statului rus, GAZPROM fiind doar instrumentul economic pentru atingerea scopurilor politice ale Kremlinului.
Raportul exploziv al celui mai important centru de studii strategice american
Concomitent, în Statele Unite ale Americii, cel mai important centru de studii strategice din Washington, CSIS, lansa un raport incendiar intitulat „Războiul ascuns împotriva exploatării gazelor de şist”.
Concluzia americanilor era că ruşii au pus la cale revoltele împotriva gazelor de şist şi ar finanţa direct sau indirect aşazisele o