Amnezia - pierderea totală sau parţială a memoriei - este o boală destul de rară, nefiind întâlnită la tot pasul după cum ne-a fost prezentat în filme, în telenovele sau în desene animate.
Ţii minte desenele animate cu Tom şi Jerry? În special episodul în care Tom este lovit în cap şi devine amnezic? În desene ni se dă falsa impresie că o nouă lovitură la cap poate vindeca amnezia. Amnezia vindecată printr-o nouă lovitură nu este comună doar desenelor animate. A mai fost reprezentată şi în producţiile „Stan şi Bran“ sau „Tarzan“, iar unii oameni au luat de bun acest presupus „procedeu de vindecare” a amneziei.
Într-un studiu efectuat în SUA, în 2004, aproape 42% din participanţi au fost de acord cu fraza: „O a doua lovitură la cap poate ajuta persoana să-şi reamintească lucruri pe care le-a uitat“. Aşadar, aproape jumătate dintre americani cred în mod fals că o lovitură la cap te poate scăpa de amnezie. Acelaşi studiu efectuat în Marea Britanie a arătat că 26% din locuitorii Regatului Unit au aceeşi impresie falsă.
Oricât de folositoare ar fi această informaţie pentru scenarişti, ea este totuşi un mit. O treime dintre cei care suferă lovituri la cap trec prin ceea ce se cheamă „insule de memorie“, adică îşi amintesc doar anumite lucruri, şi au uitat complet altele. Simptomele pot dura de la câteva minute, la câteva luni. Oamenii care au aceste „insule de memorie“ pot deveni confuzi, vor crede că sunt la muncă sau că au întârziat la o întâlnire şi chiar că sunt ţinuţi prizonieri.
Amnezia din viaţa reală nu seamănă deloc cu cea reprezentată în filme, unde vedem oameni care ies dintr-o stare de comă fără să-şi mai amintească deloc trecutul. Se poate întâmpla, însă foarte rar. Aceste cazuri, sau cele mai comune în care oamenii suferă de pierderi de memorie parţiale, se numesc „amnezie retrogradă“.
Cea mai co