Danièle Delpeuch este prima femeie care a intrat şi gătit în bucătăriile de la Palatul Élysée, fiind bucătăreasa personală a preşedintelui francez François Mitterrand între anii 1988 şi 1990. Filmul Haute Cuisine (regia Christian Vincent) este inspirat din cartea sa, “Mes carnets de cuisine, du Périgord de L’Élysée”, publicată în 1997, iar rolul ei este jucat de actriţa franceză Catherine Frot.
Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais) este distribuit în România de Independenţa Film şi a intrat în cinematografe săptămâna trecută. (Aici aveţi programul filmului)
-------------------------
Întâlnirea echipei de filmare cu Danièle Delpeuch, sursa lor de inspiraţie
În urma unui articol citit în Le Monde, co-scenaristul şi producătorul Étienne Comar a sunat-o pe Danièle Delpeuch, pe când se afla cu treburi prin regiunea Périgord, acolo unde aceasta locuia. “Haideţi pe la mine duminică, la masa de prânz!”, i-a răspuns Danièle pe loc.
“Cinci ore am petrecut la masa aceea şi am mâncat precum regii”, îşi aminteşte producătorul filmului. “Am fost impresionat pe loc de veselia şi buna ei dispoziţie. Când am primit invitaţia, îmi imaginasem ceva gen masă de familie, o atmosferă rustică etc. Ajuns acolo am fost surprins să întâlnesc o diversitate de oaspeţi aflaţi la masă: prieteni intelectuali de prin New York, un ziarist specialzat în economie, un avocat recunoscut pe plan internaţional şi, evident, membrii familiei ei din Périgord. Ce să mai… o gazdă complexă, musafiri variaţi.”
Étienne Comar îşi aminteşte că au vorbit şi despre viaţa ei şi despre cei doi ani petrecuţi la Palatul Élysée. Apoi despre lungul an petrecut în Antarctica imediat după. Despre cum şi-a dat demisia din postul de fermier şi din cel de soţie. Despre weekend-urile cu trufe şi foie gras organizate la ferma ei din Périgord, singurele evenimente