Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunţă că taxa pe valoare adăugată va scădea la 9% cel mai probabil şi în sectorul cărnii, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte. La fel ca şi în cazul TVA-ului scăzut pentru pâine, sunt greu de apreciat efectele pentru consumatorii finali, existând temeri legate de faptul că măsura nu va face altceva decât să îmbogăţească intermediarii.
Reducerea de TVA se extinde
Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, autorităţile au intenţia reducerii TVA pentru legume şi fructe, respectiv carne, însă decizia va fi luată şi după o analiză a efectelor concrete ale reducerii TVA-ului la pâine: “Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA la carne. Anul acesta, într-adevăr, au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere odată cu reducerea TVA. Obiectivul pe care l-a avut F.M.I., şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României, a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi. După o perioadă, să zicem un an, se va face o evaluare dacă efectul reducerii TVA la pâine a fost benefic, în sensul că s-a redus preţul pâinii, că am salvat acele societăţi, am salvat locuri de muncă, dar am avut şi încasări cel puţin egale la bugetul de stat. Dacă toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem să reducem TVA şi la alte produse”.
Secretarul de stat din Ministerul, Agriculturii AchimIrimescu, a anunţat săptămâna trecută că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut după majorarea taxei la 24%, urmând ca scăderea să se extindă şi pe segmentul de legume-fructe.
“Trebuie redus TVA-ul pe tot segmentul de producere şi comercializare, altfel nu se rezolvă nimic”
Valeriu Tabără, fost ministru al