■ Înainte de Nuţi, au existat cârnaţii de Pleşcoi. Faima lor dăinuie încă, în ciuda toanelor culinare ale tranziţiei spre gastronomia sintetică. Făcătoarea de politică este şi ea în trend, iar satul buzoian i s-a lipit de-a pururi de blazonul onomastic. Se cară unul pe altul, politician şi cârnat, pe uliţa corporatismului de provincie şi nici că le pasă de gura lumii. Bunăoară, imitând obiceiurile neroade ale Occidentului, micuţa aşezare şi-a serbat apetisantul brand. S-au strâns la paranghelie curioşi şi amatori de chercheleală. Edilii, ca să arate că suntem deja în Europa, au organizat un concurs de înfulecat cârnaţi. Dar nu aşa, hodoronc-tronc, ci după minuţioase studii de impact. Calicimea s-a îmbulzit gură cască la mâncătorii de chilipiruri, încurajându-i şi susţinându-i cu strigături neaoşe. Ce mai întreceri înjositoare şi vulgare a scornit şi Apusul ăsta ! Totul de dragul consumismului obscen, zeul tembel al capitalismului rapace. Cine mestecă mai multe ouă, cine sorbecăie mai multă bere, cine înghite mai multe prăjituri, omenirea se dă în vânt să-şi umilească propria condiţie. Iar cobaii se aruncă în cursă cu frenezie şi inconştienţă, girând spectacolul de prost gust. Aţâţat de urletele gloatei mioritice, unul dintre concurenţi, un sexagenar, s-a înecat cu bucăţile de carne tocată. Aproape că-i învinsese pe adversari, un dumicat şi gata. S-a înverzit pe loc, sătul de ghiftuiala moca, ochii i s-au dilatat şi întunecat pe dată. A pierit iute, neputincios şi surprins de lăcomie, lăsând spectatorii fără distracţia arvunită. La Pleşcoi, un om a murit asfixiat cu bolul capitalismului decadent, însă nimeni nu se sinchiseşte… mâine vom şti cine a tras cele mai puturoase pârţuri, organizatorii au vândut încă de anul trecut biletele.
■ Cândva, la Câmpia Turzii se fabricau ţevi şi fel de fel de detalii din oţel. Globalizarea n-a picat sin