De multă vreme, psihologii încearcă să înţeleagă omul şi comportamentul lui. De ce reacţionăm aşa cum o facem este un mister care trebuie dezvăluit, mai devreme sau mai târziu. Unele dintre cele mai fascinante experimente psihologice au dezvăluit adevăruri universal valabile şi, deseori, surprinzătoare, despre natura umană.
În ciuda încercărilor omului de a se cunoaşte pe sine, adevărul este că ştim extrem de puţine lucruri despre propriile noastre minţi şi chiar şi mai puţine despre ce gândesc alţii. „Huffington Post“ ne prezintă şapte studii psihologice uimitoare care ne pot schimba felul în care ne percepem pe noi înşine şi lumea înconjurătoare.
1. Oricine are capacitatea de a face rău
Unul dintre cele mai faimoase experimente din istoria psihologiei este cel realizat în 1971 într-o „închisoare“ din Stanford, SUA. Cercetătorii, conduşi de psihologul Philip Zimbardo, au înfiinţat o închisoare în subsolul Facultăţii de Psihologie a Universităţii Stanford şi au selectat 24 de studenţi, care nu aveau cazier şi care au fost declaraţi sănătoşi din punt de vedere psihologic, pentru a se comporta ca prizonieri şi gardieni.
Cercetătorii au observat „prizonierii“, care au stat în celule 24 de ore din 24, şi „gardienii“, care lucrau în schimburi de opt ore, folosindu-se de camere ascunse. Acest experiment a fost programat să dureze două săptămâni, dar a trebuit oprit după doar şase zile din cauza comportamentului abuziv al „gardienilor“ şi al stresul emoţional extrem şi anxietatea de care au dat dovadă „prizonierii“.
„Gardienii au trecut la un alt nivel al agresiunii faţă de prizonieri. Îi dezbrăcau, le puneau pungi peste cap şi apoi chiar îi obligau să îndeplinească activităţi sexuale umilitoare. După şase zile a trebuit să pun capăt experimentului, deoarece scăpase de sub control. Nici nu mai puteam s