CE a demarat împotriva României procedura de infringement pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficienţa energetică a clădirilor, iar în momentul de faţă ţara noastră îndeplineşte numai una din cele trei obligaţii care îi revin, atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS. Sursa: Adrian Paul
Directiva 2010/31/UE prevede ca România să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor.
“Într-adevar, trebuia să avem realizată auditarea energetică a clădirilor. Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi însemnat reabilitarea termică a cladirilor urmată de un audit energetic. Evident că se poate face o auditare şi fără rebilitare, însă nu ne-ar ajuta la nimic, decât să spună despre clădirile din ţara noastră că au standarde energetice foarte scăzute. Or, asta ştim deja cu toţii. Însă reabilitarea termică a mers atât de încet, încât la acest moment auditorii nu au ce să certifice. În ritmul în care se fac termoizolările ne-ar trebui zeci de ani să terminăm toate construcţiile care necesită termoizolare", spune Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.
"Au trecut deja 3 ani de când a fost dată această directivă pentru care nu s-a făcut publicitate în România, nu s-au luat angajamente, nu s-au făcut planuri de implementare a ei, nu s-a facut nimic, iar timpul pierdut este foarte greu de recuperat. În acest moment cele mai multe clădiri din România se găsesesc în clasele de eficienţă energetică C, D şi E, iar obiectivul asumat prin directiva 20/20/20 este creşterea eficienţei în clasele B şi A.", precizează Marin Cruţescu.
Nerespectarea Directiva 2010/31/UE atrage după sine şi neîndeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 ca