Ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura la Bucureşti între 25 octombrie şi 3 noiembrie, are un buget redus, după cum s-a menţionat la conferinţa de presă de luni, organizată de UNITER, producător (alături de ArCuB) al evenimentului. Tocmai din acest motiv “sunt utilizate judicios spaţiile” pentru spectacole, în funcţie de sursele care există, afirma vicepreşedintele Uniunii Teatrale, Aura Corbeanu, prezentând informaţii legate de logistica acestui eveniment teatral - “cea mai valoroasă ofertă anuală a teatrului românesc”. Bugetul festivalului din acest an este de 2,3 milioane lei. S-au implicat cu bani Ministerul Culturii – 26%, Primăria Municipiului Bucureşti – 40%, Institutul Cultural Român – 7% şi UNITER – 27%. Dar în acest an nu sunt spectacole invitate din străinătate, adică s-a renunţat la selecţia internaţională, tocmai din lipsa de bani. Au fost invitaţi în schimb 70 de oameni de teatru din străinătate: directori de festivaluri, directori de publicaţii, cronicari, “care vor urmări promovarea spaţiului teatral românesc”.
Cele 44 de reprezentaţii cu producţii selectate din Bucureşti şi din ţară (selecţia aparţine criticului Alice Georgescu, directorul festivalului) vor avea loc pe mai multe scene bucureştene. Există 25 de spaţii, în care se vor desfăşura atât spectacolele, cât şi alte evenimente, multe de altfel. Au întins o mână partenerii strategici: Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Fundaţia Löwendal etc.
Pentru prima dată în Festivalul Naţional de Teatru va fi deschis un punct de informare, care va funcţiona în Pasajul Universitate. În acest spaţiu vor fi oferite nu numai informaţii despre FNT, ci şi momente artistice. În plus, multe noutăţi vor fi postate pe site-ul festivalului: www.fnt.ro. @N