Judecătoria Jibou, aflată pe "lista neagră" a Ministerului Justiţiei, care şi-a propus "raţionalizarea" sau, mai exact, desfiinţarea a 30 de instanţe mici din ţară, scapă, deocamdată, de această măsură.
Potrivit unui răspuns formulat de secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Florin Aurel Moţiu, la o interpelare adresată de către deputatul de Sălaj Iuliu Nosa, demersul de raţionalizare este, acum, reanalizat, după ce mai multe petiţii vizând menţinerea lor au fost primite la minister. "Având în vedere numeroasele memorii prin care s-a solicitat reconsiderarea concluziilor de desfiinţare a aunor instanţe judecătoreşti cu volum mic de activitate, această problemă se află încă în analiza grupului de lucru interinstituţional, constituit prin ordin al ministrului Justiţiei", precizează secretarul de stat. El completează, însă: "continuarea procesului de raţionalizare a instanţelor judecătoreşti cu volum mic de activitate constituie un obiectiv de referinţă al Ministerului Justiţiei, în scopul eficientizării sistemului judiciar atât din perspectiva echilibrării schemelor de personal ale instanţelor în raport cu volumul de activitate, cât şi din perspectiva reducerii cheltuielilor de funcţionare a instanţelor propuse pentru desfiinţare".
Precizăm că Judecătoria Jibou a fost deschisă abia în 2008, după ce Ministerul Justiţiei a asigurat finanţarea pentru construirea unor sediu nou-nouţ pentru instanţă, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro. Într-un comunicat de presă emis înainte de inaugurare, Ministerul Justiţiei preciza că înfiinţarea acestei instanţe era necesară pentru a decongestiona activitatea supraîncărcată a Judecătoriei Zalău. „Înfiinţarea Judecătoriei Jibou va asigura accesul mai facil la justiţie al locuitorilor Văii Someşului, care, în prezent, sunt obligaţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la instanţa din m