România s-a prezentat la cel mai important Târg de Carte din lume, cel de la Frankfurt, cu un stand prăfuit, mult sub nivelul concurenţei. Contactat de "Gândul", ministrul Culturii, Daniel Barbu, neagă că de participarea României s-ar fi ocupat instituţia pe care o conduce, arătând cu degetul spre ICR. Sursa: Cristian Dinu
"Nu ştiu. Nu ministerul Culturii a organizat, ci ICR. Este cu totul altă instituţie, întrebaţi acolo. Noi ne ocupam de Stuttgart, nu de Frankfurt", a declarat ministrul.
În ciuda răspunsului vehement, ministerul Culturii este trecut ca organizator al standului României şi pe site-ul Târgului de Carte de la Frankfurt, iar Ioan Matei, şeful Biroului Cultură Scrisă din cadrul Ministerului Culturii, a confirmat pentru "Gândul" că ministerul s-a ocupat de reprezentare României la târg, susţinând că aceasta a fost "la nivelul din anii anteriori".
Târgul de Carte de la Frankfurt este cel mai important eveniment al industriei literare, fiind locul unde se semnează contractele importante de drepturi de autor.
"Am trecut de două ori pe acolo şi arăta foarte urât. Era doar un echipament de bază, erau lipite două afişe şi atât. Este ruşinos!”, a povestit Simona Kessler, agent literar, pentru "Gândul".
„Nu înţeleg de ce noi, după 20 de ani, continuăm să arătăm la fel de rău ca imediat după Revoluţie. Toţi au evoluat... Şi nu este vorba de dimensiunea standului, ci de bunul gust, o chestie minimală pe care trebuie să o faci pentru ca lucrurile să arate bine”, a adăigat Simona Kessler.
"Am impresia că pentru Ministerul Culturii este o sarcină prea mare să organizeze standurile naţionale, cu toate limitările de buget şi presiunea politică", a spus şi Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România.
La Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt au participat a