Bebeluşii care sunt hrăniţi cu biberonul pot avea un risc crescut de a face o boală de stomac care îi poate face să vomite excesiv, susţine un nou studiu.
Copiii hrăniţi cu biberonul sunt de două ori mai supuşi riscului de a face stenoză hipertrofică de pilor, o îngustare a canalului dintre stomac şi duoden, care cauzează vărsături în jet şi pierdere în greutate, notează „Health“.
Riscul de stenoză la bebeluşi este cu atât mai mare cu cât vârsta mamei este mai înaintată. Copiii cu mame de peste 35 de ani sunt de şase ori mai supuşi riscului de stenoză hipertrofică. „Din punctul de vedere al unui medic, acest studiu este doar unul dintre multe altele care arată cât de important este hrănitul la sân pentru bebeluş“, declară co-autorul studiului, medicul Jarod McAteer de la Universitatea din Washington, SUA.
În Statele Unite ale Americii, această boală apare la unul dintr-o mie de bebeluşi şi este una dintre cele mai comune cauze a ocluziei intestinale. Stenoza hipertrofică de pilor apare la vârsta de 3-5 săptămâni. „Timp de o perioadă îndelungată, am acceptat faptul că nu am ştiut ce provoacă această boală. Asocierea dintre hrănitul la biberon şi stenoza de pilor este foarte importantă“, adaugă medicul Ben Hoffman, de la Centrul Pediatric din Oregon, SUA.
Studiul a inclus 714 bebeluşi, născuţi între 2003 şi 2009, şi care au fost internaţi în spital din cauza acestei boli. 19,5% din copiii care sufereau de stenoză au fost hrăniţi cu biberonul, comparativ cu doar 9% din cei hrăniţi la sân care s-au îmbolnăvit.
„Cercetătorii au făcut o treabă bună demonstrând o asociere între hrănitul la biberon şi stenoza de pilor, dar este foarte important pentru oameni să-şi dea seama că biberonul nu este neapărat o cauză a acestei boli. Rezultatele ne aduc un pic mai aproape de înţelegerea unor boli ale copiilor“, adaugă dr. H