Dulce-acrișor. O băutură de toamnă trebuie să fie aromată și plină de spirit. Ca să poți să o savurezi pe îndelete și să te încălzească în serile ploioase. Iata un cocktail care poate fi alegerea ideală
Manhattan este unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume. Este considerat deja un “clasic”, iar americanii obișnuiesc să spună că este băutura bărbatului căruia îi place să bea. Originile sale sunt învăluite în legendă, iar cea mai populară poveste a genezei lui amintește de o petrecere găzduită de mama lui Winston Churchill, la New York, în cinstea unui candidat la președinția Statelor Unite. Atunci pare că a fost servit pentru prima dată și numele lui vine de la Clubul Manhattan unde a avut loc petrecerea. Un lucru este sigur: a apărut în secolul al 19-lea în celebrul cartier din New York și de atunci renumele său este indisolubil legat de barurile din Manhattan și de oamenii celebri care le-au frecventat în ultimele două secole.
Se spune că rețeta originală avea la bază whisky de secară, apoi, din cauza Prohibiției, acesta a fost înlocuit cu whisky canadian, pentru că era singurul la îndemână. Astăzi cea mai răspândită rețetă este cu bourbon, iar în Europa îl vei găsi făcut și cu scotch (adesea sub numele Rob Roy). În tot cazul, ca să faci un Manhattan adevărat îți trebuie whiskey american, vermut dulce și bitter. Iar proporțiile sunt, mai mult sau mai puțin după gust, o măsură de vermut la trei de whiskey și doi-trei stropi de bitter. Mai mult sau mai puțin după gust ar însemna că unii preferă să pună mai mult whiskey, alții adaugă vermut sec (“Perfect Manhattan”), iar alții folosesc doar vermut sec, iar atunci rețeta se numește, previzibil, “Dry Manhattan”. Rețeta clasică, consemnată de International Bartenders Association este: 5 parți de whiskey, 2 părți de vermut roșu dulce și 2 părți de Angostura bitter.
La baza cocktailului c