Un cutremur cu magnitudine 7,3 s-a produs în largul provinicei japoneze Honso, unde este situată şi centrala nucleară Fukushima, informează Institutul american de Geofizică (USGS). La scurt timp după seism, valuri tsunami de aproximativ un metru au atins ţărmul de est al Japoniei, anunţă Agenţia Meteorologică Japoneză.
Seismul din Oceanul Pacific s-a produs vineri spre sâmbătă noapte, la ora locală 02.10 (vineri, 20:10 ora României). Cutremurul a avut loc la o adâncime de zece kilometri, epicentrul fiind situat la 475 de kilometri distanţă de capitala Tokyo, potrivit usgs.gov.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru următoarele regiuni: Iwate, Miyagi, Ibaraki, Kujukuri şi zona Sotobo, Chiba. În prefectura Miyagi, oraşul Ishinomaki, a fost deja observat un mic val tsunami de cel mult 50 de centimetri.
Ulterior, valuri de aproximativ un metru au atins ţărmul de est al Japoniei, a anunţat Agenţia Meteorologică Japoneză, dar autorităţile susţin că creşterea relativ mică a nivelului apei nu va provoca daune majore.
Operatorul centralei nucleare Fukushima a declarat pentru Reuters că nu există nicio pagubă la centrală şi nici nu s-a înregistrat vreo creştere în nivelurile radiaţiilor.
Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrând, anual, 20% din cele mai puternice seisme de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este scutită. Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc în martie 2011, omorând 20.000 de oameni şi provocând una dintre cele mai mari crize nucleare din ultimii 25 de ani. Centrala de la Fukushima a fost distrusă, radiaţiile fiind transmise în apă şi în aer. De atunci, doar două reactoare dintre cele 50 ale centralei nucleare mai sunt în funcţiune.
Ştire în curs de actualizare