În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 va deveni ora 4.00. Deşi mulţi dintre noi ne bucurăm la gândul unei ore în plus de somn, avem o veste proastă: efectele benefice asupra organismului nu vor dura mai mult de două-trei zile.
Schimbarea orei ne va da peste cap ritmul de zi cu zi şi, deşi ne încântă o oră în plus de somn pe noapte, efectele negative vor fi mai multe. Spre deosebire de schimbarea orei de la începutul primăverii, când lumina soarelui şi ziua mai lungă îşi „aruncă“ cu generozitate beneficiile asupra noastră (o zi mai lungă înseamnă mai multă activitate, mai mult aport natural de vitamină D şi chiar economie la factura de curent), ora în plus de somn din ultima duminică a lunii octombrie înseamnă mai multe cazuri de depresie, mai multe atacuri de panică, mai multe tulburări de somn şi chiar o creştere a numărului de sinucideri.
Somn mai mult dimineaţa, insomnie la căderea nopţii
Primul efect negativ asupra organismului este şi cel pe care îl considerăm pozitiv. Ora în plus de somn de luni dimineaţă nu va însemna nimic dacă duminică seară nu poţi pune geană pe geană. În cazul în care obişnuieşti să te culci la ora 23.00, înseamnă că duminică la ora 24.00 încă nu vei fi adormit, şi asta pentru că organismul tău o va simţi ca pe ora 23.00. Vestea bună este că efectele dispar după câteva zile. Vestea rea este că, cel puţin luni şi marţi, 28 şi 29 octombrie, te vei simţi slăbit, neodihnit şi vei avea un randament scăzut la serviciu.
Însă nu toate veştile sunt rele. Unele studii susţin că această oră în plus de somn nu deranjează ceasul biologic. Cunoscut şi sub numele de „ritm circadian“, acest ceas al organismului are o perioadă de funcţionarea puţin mai mare de 24 de ore, iar ora în plus de somn poate ajuta la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea productivităţii. Însă orice studiu care militează pentru