Doctorii abia ieşiţi de pe băncile şcolii nu salută, nu se prezintă şi nici nu se aşază lângă pacient pentru a-i asculta problemele. Cel puţin asta a descoperit un studiu realizat de americanii de la Universitatea „Johns Hopkins“.
Faptul că doctorii internişti sunt nepoliticoşi este îngrijorător, mai ales luând în considerare cercetările care susţin că felul în care un doctor îşi tratează pacienţii ajută foarte mult la recuperare şi la o stare psihică mult mai bună a bolnavilor, notează CNN.
În cadrul studiului au fost observaţi, timp de trei săptămâni, 29 de medici în primul lor an de practicare a medicinii, la Spitalul „Johns Hopkins“ şi la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, SUA. Observatorii au studiat interniştii bazându-şi evaluarea pe cinci factori, cum ar fi: explicarea rolului lor ca medici, contactul fizic cu pacienţii, punerea întrebărilor cu răspuns deschis (cum ar fi „Cum vă simţiţi azi?“) şi purtarea unei conversaţii.
În unele dintre situaţii, medicii au înregistrat un scor bun. Pacienţii au fost palpaţi în 65% din cazuri şi li s-au pus întrebări deschise în 75% din cazuri în timpul vizitelor. Însă interniştii s-au prezentat pacienţilor în doar 40% din cazuri şi şi-au explicat rolul în tratarea lor în doar 37% din întâlniri. Medicii internişti au luat loc în salon şi au purtat o conversaţie cu bolnavii în 9% din cazuri. În total, medicii au îndeplinit toţi cei cinci factori de evaluare în doar 4% din vizitele la patul pacienţilor.
„Nu este de mirare că pacienţii nu se simt legaţi de noi, că au sentimentul că nu le înţelegem problemele, deoarece, de multe ori, noi nu facem tot ce este necesar pentru a realiza această conexiune importantă dintre medic şi pacient“, susţine unul dintre autorii studiului, dr. Lauren Block, de la „Johns Hopkins“.
Citeşte şi:
Cât valorează