Autorităţile din Marea Britanie vor respecta dorinţele gibraltarienilor şi le vor proteja dreptul la autodeterminare, precizează Ambasada britanică la Bucureşti. Sursa: REUTERS
Într-o declaraţie remisă Evenimentului Zilei, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România a făcut câteva precizări legate de disputa cu Spania pe acest subiect.
Relaţiile britanico-spaniole
Relaţiile Marii Britanii cu Spania sunt importante pentru ambele state. Milioane de britanici călătoresc în Spania în vacanţă, în fiecare an, şi, în plus, există relaţii comerciale valoroase, precizează sursa citată. Autorităţile din cele două ţări lucrează împreună pentru a face faţă provocărilor comune, cum este terorismul. "Nu putem să ne prefacem că nu vedem când oamenii din Gibraltar sunt ameninţaţi sau sunt subiectul unor măsuri disproporţionate sau ilegitime, cum ar fi controale excesive la graniţă", subliniază ambasada.
Oficialii de la Londra amintesc că Gibraltarul are propriul guvern ales democratic, complet independent de guvernul britanic, iar Constituţia Gibraltarului din 2006 permite autonomia totală pentru afacerile sale interne. Cetăţenii din Gibraltar sunt cetăţeni britanici mândri, cu o identitate şi o cultură unică, gibraltariană, având propria limbă, numită "Llanito". Ei şi-au exprimat în mod repetat şi covârşitor dorinţa de a rămâne britanici, cel mai recent în referendumul din 2002, când peste 98% din populaţie a votat în favoarea rămânerii în Regatul Unit al Marii Britanii. Iar Marea Britanie respectă asta, susţine sursa citată.
Autorităţile britanice nu vor în cepe negocieri asupra suveranităţii Gibraltarului fără consimţământul localnicilor.
"Ştim că mii de muncitori spanioli din una dintre cele mai sărace regiuni din Spania merg în fiecare zi la muncă în Gibraltar. De fapt, Gibraltarul oferă unul din şase locuri de muncă di