20 MAI 1982: Undeva în centrul Parisului, la o oră de vârf, în văzul a sute de trecători, scriitorul român stabilit în Franța, Virgil Tănase, era agresat și suit forțat într-o mașină.
Presa franceză explodează imediat: Opozantul lui Ceaușescu, răpit de Securitate la Paris. Unde e Virgil Tănase? A fost omorât de Ceaușescu? Zilele treceau și Virgil Tănase nu apărea. Criminalul Ceaușescu, continua presa franceză.
În 31 august 1982, Virgil Tănase apărea public într-o conferință de presă la sediul revistei Actuel din Paris, alături de scriitorul Paul Goma, dar și de un personaj necunoscut, un cetățean francez originar din România, Mathieu Forestier, cunoscut în România ca Matei Haiducu. O afacere de spionaj, care și azi are multe necunoscute, dar care a dus la compromiterea imaginii lui Nicolae Ceaușescu în Occident.
Zilele trecute afacerea Tănase-Goma a revenit în atenția publicului în România în urma lansării unui film. Virgil Tănase a venit în România și sâmbătă seară a răspuns la B1 TV la întrebările Nadiei Ciurlin și ale subsemnatului, dar și cele ale directorului ICCMER, Andrei Muraru.
CONTRASPIONAJUL FRANCEZ, ÎN ACȚIUNE
Povestea este însă mult mai complicată. Matei Haiducu era din 1975 ofițer ilegal al DIE la Paris. Se căsătorise cu o franțuzoaică și era în realitate șeful spionajului tehnologic românesc. Undeva, la începutul lui 1982, merge la contraspionajul francez, DST, devoalând o afacere a Securității: uciderea la Paris a scriitorilor Paul Goma și Virgil Tănase. DST-ul intră în acțiune și organizează la comanda personală a președintelui francez Francois Mitterrand o contra-acțiune. Matei Haiducu pune condiții francezilor. Va ieși public să vorbească de crimele puse la cale de București după ce fratele său va ajunge în Franța.
Contraspionajul francez organizează două momente. În 18 mai 1982, la o recepție la un