de C. MIERLUŞCĂ
28 octombrie 2013 23:22
2 vizualizari
A-A+ Cu efecte în 100 de afecţiuni, face parte din familia Brassicaceae. Este o plantă perenă, legumicolă, cultivată, cu valoare terapeutică deosebită. Creşte şi spontan pe lângă garduri în locuri umede. Se cultivă pe toate continentele. Conţine foarte multă vitamina C necesară sistemului imunitar. Conţine şi foarte multe minerale importante, precum fierul, potasiul, calciul şi magneziul. Rădăcina conţine glucozinolaţi care luptă împotriva bacteriilor dăunătoare fiind mai eficace decât antibioticele.
Rădăcina de hrean are şi proprietăţi citostatice, dovedindu-şi eficacitatea în cancerul de piele, plămâni, colon, stomac etc.
Se poate prepara sub formă de salată, dat prin răzătoare, amestecat cu sfeclă roşie fiartă, dată pe răzătoare. Se adaugă sare, ulei şi oţet. Se adaugă şi puţină miere. Se pune într-un borcat închis ermetic. Salata de hrean şi sfeclă se amestecă bine şi se păstrează în frigider timp de două săptămâni. Într-un litru de vin roşu natural se pun 15 linguri de hrean dat pe răzătoare. Se astupă sticla şi se lasă la macerat 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri de vin pentru îmbunătăţirea digestiei, reglarea activităţii cardiace, contra anemiei, pentru prevenirea litiazei renale.
Preparatul este şi un tonic sexual şi un afrodisiac foarte puternic. O rădăcină de hrean se dă pe răzătoare, la care se adaugă 4 linguri de miere. Se amestecă bine şi se lasă o jumătate de oră la macerat. Se strecoară prin tifon. Reziduurile se pun la fiert cu puţină apă cât să le acopere. După fierbere se strecoară. Se lasă la răcit, apoi se amestecă cu siropul crud. Se administrează 3 linguri pe zi. Se recomandă în astm, bronşită cronică, afecţiuni ale căilor respiratorii. Hreanul a dat rezultate miraculoase în cancer, infecţii urinare, reumat