Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a vorbit, sâmbătă, la Cluj, după 15 luni de tăcere, despre situaţia în care a ajuns ICR. El a spus ca ICR “a murit” pentru că “nu a fost apărat de public”.
Patapievici a participat la Cluj la o coferinţă susţinută de Departamentul de Jurnalism al Universităţii Babeş-Balyai. După multe luni de tăcere, el l-a acuzat acum pe Andrei Marga că a determinat “distrugerea” ICR.
“La ICR s-a construit o formulă de bine public care a fost distrusă de Marga în mai puţin de 6 luni, cu un geniu distructiv incredibil. O statuie pentru Marga trebuie ridicată, şi-anume demolatorul unei instituţii care mergea la cheie. Eu mi-am spus că, dacă este inteligent, nu va schimba nimic, ci va intra în acest costum de astronaut care era ICR-ul, va vedea cum funcţionează manetele şi cum merg toate de la sine – cărţile se traduc, traducătorii sunt formaţi pe bandă rulantă la Mogoşoaia -, deci totul va merge.
Nimic. El a distrus totul. A văzut o mână? A tăiat-o. A văzut un picior? L-a mutilat. A văzut un ochi? L-a scos. Incredibil. Merită o statuie”, a spus Patapievici, citat de jurnalistul Mihnea Măruţă pe blogul său.
Patapievici a continuat susţinând că ICR “a murit” pentru că nu a fost “apărat de public”.
“L-am creat prin eforturi uneori disproporţionate, pentru că e atât de greu să te lupţi cu statul român. Statul român e ca orice stat, cum spunea Nietzsche, cea mai rece dintre toate fiarele, dintre toţi monştrii posibili.
(…) Ei bine, l-am lăsat să fie apărat de public. ICR-ul nu a fost apărat de public şi ICR-ul a murit. Dar de acest lucru nu pot, ca oricare alt cetăţean român, decât să iau act, cu enormă tristeţe. N-am mai vrut să fie afacerea mea personală, a lui Patapievici împotriva lui Marga. Nu. E mai mult decât atât: este un bine public. Din păcate, la acest examen am picat cu toţi