Agenţia americană DARPA investeşte 70 de milioane de dolari pentru a dezvolta un dispozitiv electronic care ar putea fi folosit pentru tratamentul bolilor mintale din armata americană, prin citirea semnalelor electrice.
Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv medical în cinci ani, care să fie implanatat în craniu pentru monitorizarea, analizarea şi tratarea creierului. Practic, ar fi un pacemaker pentru creier. Cercetătorii speră să trateze boli care până acum erau pe lista de incurabile.
Departamentul de Apărare vrea să investească aceşti bani, deoarece majoritatea soldaţilor care vin din teatrele de război nu au răni fizice, ci probleme mintale, cum ar fi stres post-traumatic, depresie, anxietate sau abuz de droguri, scrie "Vice".
Proiectul face parte din iniţiativa BRAIN a administraţiei americane, care încearcă să găsească leacuri pentru bolile mintale. În primul an au fost alocaţi 100 de milioane de dolari, iar jumătate merg către DARPA.
Agenţia americană speră să îmbunătăţească stimularea creierului şi să dezvolte tehnici pentru a face acest lucru mai bine. Deja se folosesc astfel de tehnici, în special pentru pacienţii cu Parkinson. Ei vor să extindă cercetarea cipurilor electronice pentru boli cum ar fi depresia, OCD sau Tourette.
Problema cu cipurile actuale este că nu pot citi impulsurile creierului. Depresia, de exemplu, nu poate fi analizată altfel, decât dacă se înţeleg semnalele electrice transmise de creier.