Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), anunţă că va aloca în 2014 bani pentru achiziţionarea unui detector ultraperformant de metale în scopul depistării unei presupuse comori ce a aparţinut Mănăstirii Vărbila.
O legendă locală spune că în urmă cu 500 de ani călugării de la mănăstirea Vărbila au ascuns în pădurea din preajmă peste 40 de kilograme de bijuterii din aur şi argint. Mircea Cosma crede că povestea este reală, prin urmare s-a gândit să aloce bani de la bugetul judeţului pentru depistarea comorii.
"Povestea comorii a fost transmisă din generaţie în generaţie prin viu grai. Se spune că undeva, în jurul mănăstirii, fiind un loc foarte dosnic şi apărat de toate vitregiile sociale şi naturale, călugării ar fi îngropat o parte din comoara Mănăstirii Vărbila. Cealaltă parte a comorii se presupune că a fost descoperită prin 1940, într-o cameră ascunsă la clopotniţă, de cei care conduceau atunci mănăstirea.
Subiectul tezaurului a fost readus în discuţie acum, la finalizarea restaurării lăcaşului de cult. Se presupune că mănăstirea ar fi fost bogată cândva, pe la 1532, când a început construcţia, şi pe urmă o perioadă de 100-200 de ani a fost păstorită şi de călugări, care ar fi ascuns tezaurul. Ar fi o realizare mare dacă s-ar descoperi acum", a declarat primarul comunei Iordăcheanu, Ioan Poiană pentru ziarul Ring.
Directorul adjunct al Muzeului de Istorie şi Arheologie Ploieşti, Marinela Peneş, susţine că nu sunt informaţii certe despre existenţa acestei comori, însă Mircea Cosma este decis să achiziţioneze un detector ultraperformant de metale pentru a scana un hectar de teren din jurul Mănăstirii Vărbila. Primarul din zona vizată, Ioan Poiană, se arată încântat, pentru că ar putea avea ocazia de a “poza şi noi lângă grămada de aur."