În ultimii 20 de ani, numărul deţinuţilor din penitenciarele din Moldova a scăzut de trei ori. Cei mai mulţi sunt condamnaţi pentru omor, furt sau viol. Şomerii sunt cei care săvârşesc cele mai multe infracţiuni, iar analfabeţii au reuşit să fie la un nivel cu cei care au studii superioare la capitolul condamnaţi. În schimb, funcţionarii şi militarii ajung tot mai rar în rândurile deţinuţilor.
Persoanele care populează închisorile sunt funcţionari, muncitori, şomeri, tineri sau bătrâni, analfabeţi sau persoane cu studii superioare. În prezent, în penitenciarele din Moldova îşi ispăşesc pedeapsa sau îşi aşteaptă sentinţa peste 6600 de persoane. 4.430 dintre acestea sunt condamnaţi, iar circa 2.200 se află în izolatoarele de urmărire penală.
Condamnaţii militari şi funcţionari, cei mai puţini la număr
Ieri, a fost condamnat un militar în termen al Batalionului de gardă din cadrul Forţelor Armate. În iunie anul curent, militarul se afla în cantina taberei militare şi, dorind să-şi manifeste superioritatea, i-a aplicat o lovitură unui camarad. Acesta a căzut la pământ, lovindu-se cu capul de podea. În urma examinării medicale, s-a constatat că soldatul agresat s-a ales cu traumatism cranio-cerebral. Pentru "vitejia" sa, militarul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de doi ani. Până în octombrie 2013, erau condamnaţi16 militari, cu unul mai puţin decât anul trecut.
Funcţionarii, de asemenea, sunt "locatari" rari la penitenciare. Dacă, în 2013, erau 34 de funcţionari condamnaţi, anul acesta sunt cu trei mai puţini. Potrivit avocatului Roman Zadoinov, o cauză pentru care funcţionarii nu sunt traşi la răspundere este corupţia excesivă. "La noi, nimeni nu doreşte să se lupte cu funcţionarii corupţi. Puterea politică nu face nimic în acest sens, iar instanţele de judecată şi pro