Într-un judeţ tot mai sărac, fruntaş doar la şomaj, tot mai mulţi mehedinţeni vorbesc cu nostalgie despre vremurile dinainte de 1989 când Severinul era un oraş puternic industrializat şi se construiau în medie 4000 de apartamente pe an.
Unul din severinenii care nu s-a sfiit niciodată să declare ferm că regretă regimul comunist este şi Octavian Lolea, preşedintele filialei Mehedinţi a Partidului Alianţa Socialistă. „În mod cert se trăia mai bine pe timpul lui Ceauşescu. Când cineva condamnă comunismul să justifice milioane de oameni care sunt săraci acum, care n-au case, care n-au servici, care sunt şomeri, care sunt bolnavi şi n-au bani de medicamente şi nu au nicio şansă de a se vindeca. Pe ăştia cine îi condamnă? Se vorbeşte de crimele comunismului, dar se uită de crimele care s-au făcut după 1989. Crimă nu înseamnă a trage în cineva, a-l împuşca, crimele după 1989 se cheamă genocid, genocid calculat, cum ar spune un judecător, din culpă”.
Paradoxal, Octavian Lolea nu a beneficiat de privilegiile vreunei funcţii pe timpul lui Ceauşescu, ba dimpotrivă, îşi aminteşte că unii dascăli nu-l priveau deloc cu ochi buni dat fiind faptul că nu avea „origine sănătoasă”.
„Din cauza asta am învăţat foarte bine pentru că profesorii erau părtinitori şi atunci singura metodă de a scăpa de această părtinire a fost să învăţ şi învaţam atât de bine încât îmi permiteam să-mi bat joc de ei”, îşi aminteşte Octavian Lolea. A absolvit Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Bucureşti, după care şi-a adus aportul la contrucţia celor 12 porturi de-a lungul Dunării. „Eu am făcut 12 porturi pe Dunăre nu există inginer pe lumea asta să fi făcut jumătate, cunosc deci Dunărea de la Sulina până la Moldova Nouă”, spune cu mândrie inginerul Lolea.
În rândurile Partidului Comunist Român a intrat abia în 1986, la rugămintea lui Constantin Dinu, pe atunci prim-secretarul j