Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit ieri cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, în Germania. Întâlnirea a fost posibilă datorită conferinţei "Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", eveniment ce a avut loc inclusiv cu susţinerea guvernului german.
"Germaniei îi revine partea leului în reglementarea transnistreană. Este arhicunoscut angajamentul cancelarului Angela Merkel în privinţa conflictului transnistrean, însă Moscova a neglijat atât soluţiile de la Bruxelles, cât şi cele de la Berlin", afirmă analistul Petru Bogatu.
Întâlniri între părţile în conflict în Germania au avut loc şi anterior. În acest context, putem menţiona întâlnirea de la Rottach-Egern (Germania), din 20 iunie 2012. Reuniunea a fost, de asemenea, facilitată de către Guvernul Germaniei, lucru care nu ar fi putut avea loc fără acordul din partea cancelarului german Angela Merkel. Interesul Germaniei reiese din obiectivul Politicii Europene de Vecinătate, care constă în asigurarea securităţii în proximitatea UE. Adiţional, trebuie evidenţiat şi angajamentul asumat de partea germană, inclusiv de cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul vizitei din vara anului trecut.
Berlinul a reiterat cu diverse ocazii importanţa măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, care pot contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă populaţia. Acest aspect a fost adus în discuţie şi în cadrul recentei vizite a reprezentantului diplomaţiei germane, Antje Leendertse, care a venit în R. Moldova şi în primăvara anului curent. Faptul denotă că la nivel bilateral există un dialog constant şi sistematic vizând reglementarea conflictului transnistrean şi mecanismele aferente.
Agenţia rusă de ştiri Ostkraft anunţa încă la mijlocul lunii octombrie despre întâlnirea dintre cei doi oficiali în Germania