Utilizarea aditivilor alimentari, adică a substanțelor care se adaugă la alimente pentru conservare, stabilizare, colorare, îndulcire etc. reprezintă o problemă care preocupă tot mai mult țările din Uniunea Europeană. Deși există regulamente ale Comisiei Europene prin care se instituie obligații privind utilizarea aditivilor alimentari, consumatorii şi autorităţile de control trebuie să identifice permanent aditivi neautorizaţi în produsele alimentare, cum ar fi enzimele, aromele şi substanțele nutritive. Normele europene statuează că unele categorii de alimente nu pot avea decât foarte puţini aditivi, iar pentru alimentele de bază (pâinea simplă, apa, pastele făinoase, iaurtul nearomatizat, untul, compoturile, mierea, sucul de fructe etc.) aditivii sunt complet interzişi. În general, aditivii sunt autorizați doar la produsele alimentare cu grad înalt de prelucrare (snackurile, sosurile şi băuturile aromatizate, dulciurile), dar și pentru acestea utilizarea aditivilor trebuie să fie sigură, justificată din punct de vedere tehnologic și să nu inducă în eroare consumatorul. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) efectuează permanent controale asupra gradului de utilizare a aditivilor alimentari şi a expunerii oamenilor cetățenilor europeni la aceștia. În ceea ce privește coloranţii alimentari, îndeosebi îndulcitorul aspartam, Autoritatea Europeană a constatat deja că expunerea este mare pentru anumite grupuri de consumatori, datorită faptului că aceștia sunt cancerigeni, dacă doză zilnică depășește 4 mg/kg greutate corporală/zi. De asemenea, Autoritatea Europeană a constatat că glicozidele derivate din steviol (atât la adulţi, cât şi la copii), depăşesc doza zilnică acceptabilă. Agricultură ecologică fără piaţă de desfacere În Colegiul uninominal nr. 8, județul Neamț pe care îl reprezint în Parlamentul României, consumul acestor produse alimentare per