Manuel Valls a câştigat simpatia francezilor după ce a exprimat poziţii radicale, pentru expulzarea romilor din România şi contra extinderii Schengen. Sursa: REUTERS
După scandalul legat de expulzarea din Franţa a adolescentei rome kosovare Leonarda Dibrani, preşedintele Francois Hollande a ajuns la o cotă de popularitate de 26%, potrivit unui barometru de opinie. "Niciodată, în 32 de ani de când măsurăm opţiunile populaţiei, un preşedinte nu a scăzut sub 30% din preferinţele electoratului", scrie institutul sociologic BVA.
Situaţia se explică prin măsurile recente de pe piaţa muncii, cu "pauza fiscală", dar mai ales după "afacerea Leonarda". Intervenţia televizată a şefului statului nu a convins pe nimeni şi preşedintele a părut incapabil să rezolve problema, spun analiştii politici şi sociologii francezi.
În ceea ce-l priveşte pe Valls, ministrul socialist a câştigat puncte după ce, în septembrie a vorbit despre imposibilitatea integrării romilor şi inevitabila lor expulzare, iar Comisia Europeană ameninţa Parisul cu sancţiuni, reamintind că romii au dreptul de a circula liber în toate statele membre. Manuel Valls are acum 70% opinii favorabile, fiind susţinut de simpatizanţi ai dreptei.
Valls, viitor prezidenţiabil?
Ministrul de Interne a fost cel care, tot în septembrie, s-a arătat îngrijorat de "o explozie" a infracţionalităţii în Franţa, cauzată de grupuri din zona Balcanilor şi a spus că n-au fost luate măsuri pentru garantarea securităţii francezilor, în cazul extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Potrivit sondajelor, Valls este perceput, în prezent, ca un candidat mai potrivit pentru alegerile prezidenţiale din 2017, decât Hollande.
Circa 33% dintre respondenţii unui sondaj cred că Valls ar trebui să fie candidatul socialiştilor, faţă de doar 9%, în cazul lui Hollande. Pentru 80% dintre francezi, preşedintele