Numărul adolescentelor însărcinate din ţările în curs de dezvoltare este în scădere, dar peste 7 milioane de fete cu vârsta sub 18 ani devin mame în fiecare an, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Una din cinci fete din ţările emergente naşte înainte de a împlini 18 ani, susţine raportul ONU. Din cele 7,3 milioane de fete care nasc anual, 2 milioane nu au împlinit încă 14 ani. Raportul ONU susţine că sarcinile „nu sunt rezultatul unei alegeri libere, ci mai degrabă rezultatul unei absenţe a acestor alegeri şi a circumstanţelor care nu ţin de controlul fetelor“, lucru care le afectează sănătatea, educaţia şi situaţia financiară viitoare.
„Acestor fete, care nu au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte sarcina, le este distrus viitorul şi drepturile umane le sunt încălcate“, explică doctorul Babatunde Osotimehin, directorul executiv al Fondului ONU pentru Populaţie, într-un e-mail adresat CNN.
Ţările cu cel mai mare procentaj al mamelor adolescente sunt, în special, cele din vestul Africii: Niger (51%), Chad (48%), Mali (46%), şi Guineea (44%). Pe plan global, numărul mamelor cu vârsta sub 18 ani a scăzut, dar este totuşi în creştere în trei regiuni: Asia de Sud, Africa sub-sahariană şi America Latină.
De ce sunt atât de multe mame adolescente
Printre factorii care cauzează acest număr mare de mame adolescente sunt sărăcia, violenţa sexuală, lipsa accesului la informaţie şi educaţia şi chiar căsătoriile la vârste foarte fragede.
În anumite ţări, fetele sunt folosite ca monedă de schimb pentru întărirea alianţelor, pentru plata datoriilor familiale, astfel ajungându-se la căsătoriile cu copii. Familiile pot dori şi să scape de „povara“ unei fete. „În cazurile extreme, vor chiar să câştige bani prin vânzarea fetiţei“, stipulează raportul ONU.
În ciuda