Potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite, in lume traiesc aproape un miliard de oameni care sufera de foamete, iar problema nu poate fi rezolvata de actualul cadru politico-economic de la nivel international.
Expertii mai afirma insa ca semnalele optimiste inca nu au disparut: in ultimii ani, numarul persoanelor care sufera de foamete a scazut de la 868 la 842 de milioane. Scaderea numarului a fost rezultatul cresterilor economice din unele state aflate in curs de dezvoltare asociate cresterii productivitatii in agricultura locala. In alte tari, rolul imigrantilor a ajutat la reducerea gradului de saracie si la imbunatatirea dietei, scrie Voice of Russia.
Potrivit ultimelor estimari, cele mai multe persoane care nu reusesc sa isi asigure hrana zilnica se gasesc in sud-estul Asiei (295 milioane), Africa Subsahariana (223 milioane) si estul Asiei (167 milioane).
Yevgeny Vojko, profesor de stiinte politice rus, afirma ca suprapopularea din aceste zone reprezinta principala cauza care duce la foamete, accentuata de programele sociale si de sanatate slab dezvoltate. De asemenea, tot mai numeroasele cutremure si inundatii au un rol negativ in dezvoltarea zonelor sarace, limitand posibilitatile de producere a hranei.
Problema nu este absenta hranei, ci abundenta ei
Un mit asupra cauzelor foametei il reprezinta hrana insuficienta existenta la nivel mondial. Intr-o carte publicata in urma cu mai multi ani, Frances Lappe, Joseph Collins si Peter Rosset aratau ca, de fapt, problema nu este absenta hranei, ci abundenta ei. In prezent, planeta produce 1,7 kilograme de hrana pe zi pentru fiecare persoana - 800 grame de cereale, 0,5 kg de fructe si legume, 400 gr carne, oua si lapte. Problema, considera acestia, este ca unii oameni nu isi permit sa isi procure hrana.
Alexander Korbut, vicepresedinte al