de C. MIERLUŞCĂ
31 octombrie 2013 23:05
7 vizualizari
A-A+ Infuzia - într-o cană de apă clocotită se pune o linguriţă din flori, tulpini sau frunze mărunţite. Se lasă acoperit 10 minute. Se strecoară. Se bea, de preferinţă, îndulcit. Ceaiul are uleiuri volatile.
Decoctul - în acest mod se folosesc una-două linguriţe de plantă mărunţită, peste care se toarnă apă rece. Amestecul se fierbe 10 minute pentru frunze, flori, tulpini, iar pentru rădăcini, scoarţă, timpul de fierbere este de 30 de minute. Deoarece o parte din apă se evaporă, se mai adaugă apă fiartă încă o cană. Se pot face combinaţii între infuzii şi decoct preparate din aceeaşi plantă şi atunci avem şi uleiuri volatile şi săruri minerale.
Maceratul - acest procedeu se prepară, spre exemplu, pentru rădăcina de Obligeană sau Tătăneasa, frunze de vâsc. Se lasă două linguri de plantă 10-12 ore în-tr-o cană cu apă rece. Apoi conţinutul se încălzeşte, se strecoară şi se bea neîndulcit.
Tincturile - se obţin din plante proaspete, frunze, flori, fructe, care se introduc într-o sticlă cu gura largă şi care se acoperă cu alcool de fructe de 40 grade. Se lasă la macerat 2 săptămâni la căldură. Se administrează de la 5-15 picături diluate în ceai, zilnic.
Uleiurile medicinale - se prepară la fel ca tincturile doar că se foloseşte ulei de floarea soarelui. Se aşază la loc luminos şi călduros timp de 3 săptămâni. Spre exemplu: uleiul de sunătoare capătă o culoare roşie. Acesta se foloseşte la răni, hematoame etc.
Alifiile - se foloseşte la bază untura de porc nesărată, care se încinge într-un vas. Se pun unul-doi pumni de plantă tăiată mărunt peste untura înfierbântată. Se încălzeşte până se face spumă, apoi se trage de pe foc. Vasul acoperit se lasă până a doua zi, când amestecul este încălzit din nou. Se strecoară prin tifon. Alifia obţinută se păstrează în cutie cu capac